Binnenkijker

 

Afgelopen Woensdag lag het Sneeker Nieuwsblad op de mat. Deze maand mocht ik de lifestyle pagina invullen van grootsneek. Dit is een krant die één keer per maand uitkomt. Lees hieronder het artikel wat ik schreef over een binnenkijker bij ons thuis. Namelijk binnenkijken in het oudste woonhuis van Sneek.

 

Hoe is het om in het oudste woonhuis van sneek te wonen.

Maarten en Boudien wonen sinds december 2014 aan de Suupmarkt 10 te Sneek. Het pand aan de straat tussen het Schaapmarktplein en de Singel dateert van 1585 en is daarmee het oudste woonhuis van Sneek. Het heeft een rijke historie en heeft vele bewoners en gebruikers gekend. Een van de bekendste bewoners zijn de dames Masselink geweest die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet zaten. In het pand heeft o.a. een bakkerij en een kruidenier gezeten.

Toen ze via de stichting Oud Sneek in aanmerking kwamen voor deze woning waren ze gelijk gecharmeerd van het mooie oude houtwerk. De woning moest helemaal gerenoveerd worden en weer bewoonbaar zijn. Ondanks de vele vernieuwingen is het karakter van het huis intact gebleven. De combinatie van de oude houten balken samen met alle vernieuwde elementen zorgen voor een verassende combinatie. Deze combinatie is ook weer goed terug te vinden in het interieur. Het interieur is puur en authentiek met een verhaal. De variatie tussen verschillende materialen zorgt voor afwisseling en geeft een speels effect. Doordat je de materialen weer door de hele woning terug ziet komen ontstaat er een geheel. De combinaties van gladde , robuuste of juist zachte materialen zorgen voor een mooi balans in het interieur.

grijze bankvintage kast

“witte en lichte basis”

Er is gekozen voor een lichte vloer, dit omdat het een vrij donkere woning is. Door de lichte witte vloer lijkt de ruimte licht en ruimtelijk. En bovendien komen de houten meubels als de dekenkist en de eettafel zo ook nog mooier uit. Dit zorgt weer voor warmte en contrast. De oude grenen kast is een familiestuk en weer opgeknapt. Het is wit geverfd en hier en daar behandeld met vaseline zodat de verf daar niet hecht. Na het opschuren krijgt het dit “verweerde effect

Woontip: Groepeer een aantal kunstwerken of posters . Door ze bij elkaar te plaatsen maak je een statement op de muur . Dit komt mooier uit dan losse kunstwerken of posters hier en daar verspreid

woonkamer

hkliving stoel

“mix&match”

Een strakke houten eetkamertafel met verschillende stoelen. Het is niet zo voor de hand liggend en dat is ook precies de bedoeling. Door het rustige palet wat je door de hele woning terugvind zorgt de eethoek juist voor wat extra pit. De stoelen zijn allemaal zorgvuldig bij elkaar uitgekozen en dit maakt het ook weer heel persoonlijk. Het zijn allemaal meubels en accessoires met een betekenis. De houten balken in de woonkamer zijn weer terug geverfd in de originele zacht groene kleur, dit geeft de woning weer haar oude karakter terug.

Ikea Lamp slaapkamer 2

“een huis vol verhalen”

In de slaapkamer is heel bewust gekozen voor “wit” als basis. Dit geeft een mooi contrast met het oude houtwerk wat je door de hele slaapkamer terugvind. Sommige delen moesten wel vervangen worden doordat het gewoon ‘te’ oud was, maar grotendeels is alles nog in de oude staat. Dit geeft de slaapkamer enorm veel sfeer vooral ook door de enorme hoogte van de punt

 

Lambrisering van verf

Een trend die je nu heel veel voorbij ziet komen in de woonwereld is een lambrisering van verf. Doordat je een halve muur schildert is het effect van de kleur niet te overheersend. Het geeft een speels effect en het is minder zwaar dan wanneer je een hele wand schildert. De grijze kleur geeft warmte aan het geheel en kleurt heel mooi bij de oude dekenkist. De dekenkist is ook een oud familiestuk met een hele interessante geschiedenis wat weer heel leuk past bij dit huis.